Бейсбол, олімпійські види спорту (група 7)

Правила гри

У бейсбол грають 2 команди по 9 гравців. Мета гри — здійснити якомога більше оббігань (ранів — англ. run), кожне з яких починається в кутку сектора і проходить через чотири бази — розташовані в кутах квадрата (20х20 ярдів або в метричних одиницях 18,3x18,3 м). Початкова база в кутку сектора називається домом (англ. home). За кожну перебіжку, що починається з дому і закінчується на ньому, команда отримує одне очко.

Команди по черзі грають в атаці й захисті. Одна зміна, протягом якої кожна з команд зіграла в атаці й захисті, називається інінґом. Звичайна бейсбольна гра складається з 9 інінґів, але, якщо переможця не визначено, продовжується у додаткових інінґах, доки доля матчу не вирішиться. Іноді в любительських змаганнях правила турнірів можуть визначити меншу кількість інінґів.

Фаза атаки для кожної команди триває, доки супротивник не виведе з гри трьох гравців. На початку фази атаки бази вільні, єдиний гравець команди стоїть у домі, чекаючи на подачу від супротивника. М'яч подається з особливої точки в центрі квадрату, окресленого базами, гравцем команди, що грає в захисті, якого називають пітчером (англ. pitcher). Пітчер подає м'яч таким чином, щоб він потрапив до іншого гравця команди-захисника — кетчера (англ. catcher), пройшовши над домом на висоті від коліна до плеча гравця команди, яка грає в нападі (в цій фазі гри такий гравець називається бетером — англ. batter). Успішно відбивши м'яч битою таким чином, щоб він опустився на землю в межах сектора, бетер кидає биту й біжить до першої бази (у цій фазі гри він стає ранером — англ. runner). Якщо ранер добігає до бази швидше, ніж команда супротивника докине туди м'яч, він здійснив перший етап своєї перебіжки й перебуває в безпеці, доки в гру не вступить наступний бетер. Якщо наступний бетер успішно відбиває м'яч, то команда уже має на полі двох ранерів, один із них рухається до першої бази, а другий — до своєї наступної. Ранер на першій базі може також добігти до другої навіть при неуспішному відбиванні м'яча другим бетером. У такому випадку говорять, що він «украв базу». Так продовжується доти, доки команда, що грає в захисті, не зуміє вибити з гри трьох гравців команди, яка грає в атаці. Кожен із ранерів при успішній грі партнерів може добратися до кінцевої бази — до дому, принісши своїй команді очко.

Особливим успіхом бетера є хоум-ран (англ. home run) — настільки успішно відбитий м'яч, що він вилітає за поле (в межах ігрового сектора), зазвичай на далекі трибуни. У такому випадку команда супротивника не може принести м'яч на базу, і гравець може спокійно підтюпцем (під овації трибун) оббігти всі бази до дому. При цьому усі інші ранери, що перебували на базах, теж завершують свій шлях. Хоум-ран, у випадку повністю завантажених баз приносить 4 очки і називається великим шоломом (англ. grand slam).

Бетерів і ранерів можна вибити з гри кількома способами. Бетер вибуває, коли пітчер команди супротивника зумів здійснити проти нього три страйки (англ. strike), коли відбитий ним м'яч ловлять у повітрі, не дозволивши м'ячу торкнутися землі. Ранер вибуває, якщо він не встигає добігти до бази швидше, ніж туди принесуть м'яч, або якщо його торкнувся гравець команди супротивника, тримаючи підкинений йому м'яч у руці

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

баскетбол, техніка ведення м'яча (групи 2,6,1,4,3,5)

тести.баскетбол(групи 1,2,3)

Настільний теніс, тактика гри (група 4)