Бобслей, олімпійські види спорту (група 7)

Бобслей - зимовий вид спорту, що входить в олімпійську програму. Він являє собою спуск по льодовій трасі на спеціальних санях, званих бобами. Сани управляються командою спортсменів, кожен з яких виконує певні функції. Льодовий жолоб має безліч поворотів, а швидкість боба може досягати 150 км/год, тому бобслей відноситься до категорії найбільш небезпечних зимових видів спорту. Нижче на фото вид спорту бобслей - екіпаж-четвірка.
             Історія бобслею в датах
1888 рік. В Швейцарії англієць Вілсон Сміт для пересування з Санкт-Морицы в Челеріну використовував об'єднані дошкою сани – так зародилася ідея бобслею.
1897 рік. У Санкт-Моріці організований бобслейний клуб, на базі якого було розроблено спортивні правила та визначено склад команд, у них спочатку повинно було бути 5 людей – троє чоловіків і дві жінки.
1903 рік. У Санкт-Моріці побудована перша бобслейна траса.
1904 рік. Сконструйовані перші в світі дерев'яні сани – прототип сучасних бобів.
1908 рік. В Австралії вперше в історії відбувся національний чемпіонат з бобслею.
1923 рік. Для розвитку бобслею як виду спорту створилась Міжнародна Федерація бобслею і скелетона.
1924 рік. Бобслей вноситься в програму Зимових Олімпійських ігор.
1927 рік. У Санкт-Моріці пройшло перше світову першість з бобслею.
1932 рік. П'ятимісні сани замінюються на дво - та чотиримісні.
1980 рік. Поява кубка світу з бобслею.
1984 рік. На Олімпіаді в Сараєво радянська двійка в особі Зинтиса Экманиса і Володимира Александрова вперше в історії вітчизняного бобслею завоювала бронзові медалі.
1990 рік. У змаганнях починають брати участь жінки.
2002 рік. Жінки отримують право брати участь в Олімпійських іграх.
Бобслейні стандарти
Існують певні вимоги до виготовлення бобів та будівництві льодових трас. Сани повинні бути виконані з суцільнометалевого корпусу і мати обтічну форму. Закріплюються вони до двох парах полозів-коньков, перша з яких рухома з кермом, а друга нерухома з гальмом.Боби бувають двомісні (так звані екіпажі-двійки) та чотиримісні (екіпажі четвірки). Довжина двійки не повинна перевищувати 27 м, а її вага не більше 165 кг Загальна вага екіпажу не вище 200 кг. Для четвірки показники наступні: 38 м, 230 кг і 400 кг, відповідно. У бобслеїстів повинна бути особлива екіпірування: облягаючі аеродинамічні костюми, захисний шолом, окуляри, наколінники, шипована взуття. Довжина бобслейної траси, як правило, становить 1500-2000 м. Кількість віражів різного ступеня труднощі коливається від 15 до 20 штук. Сучасні траси виконані з бетону, а по периметру жолоби вбудовані холодильні труби, які підтримують необхідну температуру льоду.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

баскетбол, техніка ведення м'яча (групи 2,6,1,4,3,5)

тести.баскетбол(групи 1,2,3)

Настільний теніс, тактика гри (група 4)