Веслування на байдарках і каное, олімпійські види спорту (група 4,5)

Історія розвитку веслування на байдарках і каное багата великими і малими подіями. Починається ця історія за багато тисячоліть до нашої ери - з тієї пори, коли людина навчилася робити човни зі стовбурів дерев, тоді ж, очевидно, виникли човни і прототипи весел для каное і байдарок. Загалом, як засіб пересування по воді байдарки (ескімоські човни - каяки) і каное (індіанські пироги) вірою і правдою служили людству з незапам'ятних часів. Але лише на початку XX століття люди використовували своєрідну форму цих човнів з одним веслом для розвитку нового виду веслувального спорту. Так, в Європі виникла флотилія нового типу - з'явилися байдарки з веслом, яке мало дві лопатки, і каное з веслом, яке мало одну лопатку.
 Таким чином, веслування на байдарках і каное - вид спорту, в якому використовуються човни двох типів: байдарки і каное.

  У 1924 році була створена Міжнародна федерація каное. Ініціаторами створення міжнародної федерації каное виступили національні федерації веслування на байдарках і каное Австрії, Швеції, Німеччини, Данії. У тому ж році на Іграх VIII Олімпіади в Парижі були проведені показові перегони на каное в якості неофіційного виду спорту. Крім власне веслування на байдарках і каное (або веслування на «гладкій воді»)
існує велика кількість інших дисциплін, що використовують ці типи човнів. У програмі Олімпійських ігор з 1936 року змагання на байдарках проводяться серед чоловіків. Серед жінок змагання проводяться починаючи з 1948 року. На каное змагання проводяться тільки серед чоловіків. У 60-ті роки минулого сторіччя перші клуби веслувальників на байдарці були засновані в Шотландії та Англії. Потім аналогічні клуби з'явилися в Швеції, Норвегії, Данії та інших країнах Європи, а на початку 70-х років - у США. Поступово в цих клубах поряд з веслуванням на байдарках стала розвиватися і веслування на каное. Міжнародна федерація каное станом на 2000 рік об'єднувала представників понад 150 країн.
Байдарки - одиночки, двійки і четвірки; каное - одиночки та двійки. Веслування на байдарках на «гладкій воді» (англ. Flat water Kayak), різновиди човнів:

K-1 (байдарка-одиночка) вага 12кг довжина 5,2м.;

К-2 (байдарка-двійка) вага 18кг довжина 6,5м.;

К-4 1000 м (байдарка-четвірка), вага 30кг., довжина 11м.;

Окрім олімпійської програми, проводяться чемпіонати світу, Європи і інших регіонів де представлені такі дистанції як 5000 м., 10000 м., також проводиться чемпіонат світу з марафону 32 км.

  Суддівство. Учасники фінальних змагань визначаються за результатами заїздів - попередніх, відбіркових, півфінальних, за принципом вибування після двох програшів. Зазвичай на старті стоїть 9 човнів кожен з яких розташований на власній доріжці, суддя оголошує що до старту залишається 1 хв. всі рівняються, щоб не вийшло так що хтось спереду або заду є спеціальний механізм, на кожній доріжці у воді стоїть прямокутна рамка в яку впирається ніс байдарки за пострілом це пристосування занурюється у воду. Після старту суддя на катері слідкує за заїздом щоб спортсмени проходили дистанцію кожен по своїй доріжці.

  Рекорди не реєструються, так як результати на одній і тій же дистанції різко змінюються в залежності від напрямку вітру та стану води (густини води).

  Веслувальний канал - штучна водойма для тренувань і змагань з веслувального спорту. Ширина становить до 200 м. 125 м становить так звана основна вода для веслувальних доріжок і 75 м - поворотна. Довжина близько 4000 м, основна вода - 2200 м. Глибина не менше 2 м.
           Домашнє завдання
Написати реферат на тему:"Історія розвитку веслування на байдарках і каное "

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

баскетбол, техніка ведення м'яча (групи 2,6,1,4,3,5)

тести.баскетбол(групи 1,2,3)

Настільний теніс, тактика гри (група 4)