Видатні спортсмени з вільної боротьби(група 1,2)

 На міжнародній спортивній арені вільна боротьба з'явилася пізніше греко-римської (французької) боротьби. Батьківщиною вільної боротьби вважається Англія. Пізніше її завезли до Америки. На професійному килимі ця боротьба набула вкрай потворних форм: у ній дозволялися дикі прийоми – протисуглобні захвати, вивертання суглобів, больові прийоми і т.д. Звичайно, борці-професіонали симулювали звірства один над одним, щоб викликати у глядачів постійний інтерес до сутичок. Боротьбу, яку почали культивувати головним чином в коледжах та університетах США, у нас називали «вільно-американською любительською боротьбою». Правила міжнародної вільної боротьби схожі саме з цим видом боротьби.

Спортивна боротьба в Україні має свої традиції. У Київській Русі був силач Кирило Кожум'яка, Запорізька Січ славилася силою козацькою... Побороти відомих силачів світу, здивувати Європу та Америку, підняти спорт незалежної України – це виявилось українським борцям під силу... Не завжди вони мали ідеальні умови для тренувань, але все ж стали великими завдяки таланту, праці, силі волі... В світову історію спортивної боротьби назавжди вписане ім'я українця Івана Піддубного, який народився у селі Красенівка на Черкащині.

Остаточно доля вільної боротьби вирішилася на V Олімпійських іграх 1908 р. в Лондоні. Англійці беззастережно включили в програму свою боротьбу, сподіваючись на успіх у змаганнях. Але тут постало питання: як бути з класичною боротьбою? На одній Олімпіаді дві боротьби?! Такого ніколи не бувало. Проте, враховуючи право країни, яка приймає Олімпіаду, вибору свого виду спорту і «олімпійське походження» класичної боротьби, її надзвичайну популярність в Європі, було вирішено проводити змагання відразу в двох видах боротьби: вільній і класичній. В Америці вільна боротьба дуже популярна. Вперше на Олімпійських іграх змагання з вільної боротьби відбулися також в США в 1904. Брали участь у них тільки американські борці – 38 спортсменів. З тих пір Сполучені Штати традиційно добре виступають у боротьбі вільного стилю і з 1904 по 1996 роки на Олімпіадах виграли 99 олімпійських медалей – більше, ніж будь-яка інша країна. Багато років збірна СРСР, а тепер України змагається з дуже сильними борцями США. Іншими провідними країнами є Іран та Туреччина. Деякі спортивні оглядачі певний час через таку популярність вільної боротьби у світі висловлювали навіть побоювання, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) може виключити греко-римську боротьбу з програми Олімпійських ігор.

За видатні досягнення української школи боротьби на Олімпіаді в Афінах у 2004 році, спортсмени, тренери і фахівці Асоціації спортивної боротьби України були представлені до державних нагород, зокрема Ельбрус Тедеєв (золота медаль, вільна боротьба) нагороджений трьома державними нагородами: відзнакою Президента; хрестом «За мужність» та орденом «За заслуги» ІІ ступеня. Ірина Мерлені (золота медаль, жіноча боротьба)  нагороджена орденами княгині Ольги ІІІ ступеня, «За заслуги» ІІІ ступеня та «За розбудову України» імені Михайла Грушевського. Тренер Руслан Савлохов нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

12-12В Уманському державному педагогічному університеті ім. Павла Тичини на факультеті фізичного виховання вільна боротьба є одним із провідних видів спорту. Вже протягом 10 років під керівництвом Кисленка Петра Михайловича, тренера вищої категорії, заслуженого працівника фізичної культури та спорту України, тренуються спортсмени нашого факультету та завойовують призові місця на регіональних, обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Так, на нашому факультеті навчаються 4 майстри спорту з вільної боротьби:f92b2c1d97961b8a563a51b946d1a0a71434640616Шуптар Василь – майстер спорту міжнародного класу України з вільної боротьби, багаторазовий чемпіон України, бронзовий призер  Всесвітньої універсіади (Казань, 2013 р.), бронзовий призер Чемпіонату Європи (Москва, 2013 р.), Панчоха Марина – майстер  спорту  України  з  вільної  боротьби, багаторазова призерка чемпіонатів України, бронзова призерка  Чемпіонату світу з вільної боротьби (м. Куортане, Фінляндія, 2012 р.), Мосьпан Марина – майстер спорту України  з  вільної  боротьби, багаторазова призерка чемпіонатів України, чемпіонка України (2012 р.), учасниця Чемпіонату світу  (м. Будапешт, Угорщина, 2013 р.), Шуптар Діана – майстер спорту України; 2 кандидати в майстри спорту: Шуптар МиколаКрушельницький  Василь.

x_008054b1Головною метою вільної боротьби як виду спорту в нашому навчальному закладі є залучення якнайбільше студентів до занять спортом та боротьбою; підтримка та зміцнення збірної університету новими спортсменами; популяризація здорового способу життя

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

баскетбол, техніка ведення м'яча (групи 2,6,1,4,3,5)

тести.баскетбол(групи 1,2,3)

Настільний теніс, тактика гри (група 4)